BECul e stins la Biroul Electoral Central.

Consecventa si naivitatea mea nu au margini si ma uimesc pana si pe mine, cateodata šŸ™‚ Am vrut sa ma lamuresc eu pana la capat despre ce si cum cu alegerile astea asa ca am scris un e-mail la BEC solicitand urmatoarea informatie simpla: daca BEC are sau nu competenta conform legii sa cerceteze la cerere (a mea) daca figurez sau nu pe vreo lista de sustinatori de candidati la Presedinte, aratand ca am suspiciuni ca, desi eu n-am semnat pentru nimeni, este posibil sa apar pe una din acele liste, tinand cont de informatiile din presa cu liste “fabricate”. Si am primit urmatorul raspuns din care nu intelegi nimic daca nu esti jurist, avocat sau judecator:

“Urmare adresei dumneavoastra, Inregistrata la Biroul Electoral Central cu nr. 247/C/B.E.C.jP/2014 din 03.10.2014, va comunicam urmatoarele:
In conformitate cu prevederile art. 29 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Biroul Electoral Central, ca organ colegial, verifica existenta tuturor elementelor obligatorii ale listelor de sustinatori prevazute de dispozitiile art. 27 alin. (3) din aceeasi lege. In vederea facilitarii verificarii mentionate, Biroul Electoral Central a adoptat Decizia nr. 2 D/ 09.09.2014, care reglementeaza, printre altele, modalitatea de organizare si depunere a listelor de sustinatori.”

Consecventa mea ma duce uneori catre gesturi de-a dreptul necugetate si nefiresti asa ca scriu urmatoarele:

“Va multumesc pentru raspuns.
Va informez ca nu am studii juridice si nici nu intentionez sa am. De asemenea, nici nu consider ca trebuie sa angajez un jurist sau avocat pentru a decripta limbajul juridic al raspunsului dvs chiar daca, cu siguranta, acesta reflecta din punct de vedere legal competentele la care m-am referit. Prin urmare, va solicit din nou un raspuns simplu si pe intelesul meu la intrebarea “Va rog sa-mi comunicati daca aveti competenta si atributiile de a verifica nominal la cerere listele cu sustinatorii candidatilor la Presedentie.”

Desigur, a urmat tacerea abisala. Probabil ca eu, cetateanul simplu, am jignit orgoliul profesional al specialistului in drept care a semnat raspunsul, intamplator Presedintele BEC.

Cred ca se impune o schimbare radicala in comunicarea Institutiilor cu cetateanul simplu, tinand cont ca putini dintre noi avem studii juridice si nu cunoastem legile dupa numar, data, publicare, rebublicare, completari, samd si ca in mod firesc nu trebuie sa avem nevoie de un jurist sa ne asiste la oricare dintre relatii si comunicarile pe care le avem cu Statul.

Consider de asemenea ca accesul la informatie este restrictionat prin adoptarea acestui stil de comunicare. Ce se intampla, de exemplu, daca Nea Ion, om simplu si cu frica lui Dumnezeu, se prezenta la BEC in poarta – ca el n-are e-mail – si intreba pe limba lui: “Saru’mana, nu va suparati, oare va puteti uita, au ba, la hartiile alea cu semnaturi sa videm daca io-s p-acolo, ca tare mi-i ca is si io acolo si io n-am semnat ni’ic nimicuta?”. Si lui Nea Ion ii venea in scris sau verbal raspunsul primit de mine. Ce vreau sa spun e ca Nea Ion are aceleasi drepturi ca si mine, la fel si BEC-ul si distinsele persoane de acolo, iar daca ei inteleg cererea mea simpla, neformulata juridic – deoarece au formulat un raspuns, atunci si eu si Nea Ion trebuie sa intelegem raspunsul Institutiei. Pana la urma vorbim aici despre comunicare, care in acest caz este unilaterala. Deci nu e comunicare, nu imi este de folos, n-am aflat nimic si probabil ca va trebui sa platesc consultatia unui jurist pentru a afla concret, cu DA sau NU si abia apoi cu referire la lege, paragraf, samd daca POT sau NU POT sa solicit verificarea listelor de sustinatori.

Despre alegeri si candidati, si aici.

Advertisements
Tagged with: , , ,
Posted in Uncategorized
One comment on “BECul e stins la Biroul Electoral Central.
  1. […] Ce avem noi aici ? Continuarea povestii cu BECul, o mo(n)stra de comunicare, interes si eficienta a unei institutii importante a Statului caruia ii platesc impozite. Prima parte aici. […]

Comments are closed.

%d bloggers like this: