Co-branding “ma p…s pe acelasi gard cu cainii mari” – Selfie EBA + Udrea.

selfie_eba-600x337

Dl Comanescu face aici o foarte buna analiza vizuala a fotografiei. Eu m-as duce mai degraba pe latura comunicationala si a semnificatiilor, a intentiilor de comunicare din spatele imaginii.

Fapte: a. Imaginea a fost realizata de catre Elena Basescu. Este un selfie realizat cu telefonul mobil. Este facuta in avion. Ambele doamne poarta acelasi breton si au cam aceeasi coafura, difera doar culoarea. Elena Basescu are buzele umflate, asa cum ne-a obisnuit pana acum. Nu stim daca sunt umflate artificial sau nu insa conform media, sunt. In spatele Elenei Basescu se afla un domn care priveste in dreapta lui, catre cele doua doamne, cu coada ochiului, “fapta” fotografierii. Are o expresie impenetrabila, poate chiar usor dispretuitoare insa bine mascata. Fotografia este spontana, neprelucrata, absolut naturala, fara regie. b. Este realizata in campanie. c. Daca e campanie, daca Elena Basescu se supune alegerilor si deja a fost in Parlamentul European inseamna ca este politician. d. In imagine se afla impreuna cu Elena Udrea, un politician cu mult mai multa experienta si inteligenta decat Elena Basescu.

Interpretari: a. Cobranding: Elena Basescu considera ca alaturarea cu Elena Udrea ii face bine din punct de vedere al imaginii de politician, altfel nu s-ar afla impreuna in campanie, altfel nu ar face astfel de fotografii pe care sa le publice pe retelele sociale. Deci este un mesaj, un afis politic. “Ma simt valabila, legitimizata, mai puternica si pentru ca Elena Udrea este impreuna cu mine, deci ma sustine”. b. “Suntem importante, suntem in avion, ne simtim bine impreuna, Elena Udrea accepta sa isi faca spontan o fotografie impreuna cu mine, deci ma accepta, prin urmare ma legitimeaza”. Eu denumesc acesta tip de gandire si actiune “uitati-va la mine, sunt lasat sa ma p…s pe acelasi gard cu cainii mari”. c. Elena Basescu “uita” ca aceasta fotografie si alaturarea cu Elena Udrea este posibila doar datorita tatalui ei, Presedintele Romaniei. Altfel, sunt convins, un politician atat de versat ca Elena Udrea nu cred ca ar fi acceptat sa i se alature. Si aici se inchide cercul motivational al Elenei Basescu, cel care sta in spatele imaginii: legitimizare si validare. Pe cale de consecinta, d. Elena Basescu este constienta de valoarea ei, altfel nu ar fi simtit nevoia sa publice spontan aceasta fotografie. Insasi publicarea fotografie constituie o gresala de comunicare.

Advertisements
Tagged with: , , , , ,
Posted in Uncategorized
%d bloggers like this: