Rotenberg Emeritus – O bunaciune cu cotloane ascunse.

In primul rand trebuie spus ca Emeritus este un vin rosu romanesc scump. Cam ustura la buzunare, adica 94 Lei sticla pe site-ul Cramelor Rotenberg. Oamenii trebuie sa se obisnuiasca sa dea un ban pe un vin romanesc bun, nu doar pe importuri. Interesant e ca putea fi gasit la Auchan in Cluj cu vreo 60 Lei. O fi fost o promotie.

IMG_6501
Sursa foto: http://drinksandmore.ro/

Insa, daca tot e scump, e o bunaciune de vin si isi merita banii. Emeritus e femeie desi numele nu prea spune asta. Un pic emfatic, fructat intr-o limita rezonabila – adica nu te da pe spate ostentativ cu arome si mirosuri – gasesti pe-acolo si un gust de ciocolata ceea ce e mmmmmm pentru mine plus ca are clasa. Parca regasesc si niscai vanilie dar nu sunt sigur. Stiu, e greu de explicat de ce “are clasa” asa ca mai bine o las asa.

E un vin adanc care-ti lasa tot felul de impresii placute de la prima gura pana ajunge pe gatlej in jos. Ce-mi mai place la el (ea) e ca nu iti lasa senzatii contradictorii care sa te puna pe ganduri asupra veridicitatii lui (ei). Adica, nu te lasa cu semne de intrebare, cu senzatia aceea nelamurita ce “ceva nu e bine”. Se simte un gust discret de fructe de padure. Datorita mirosului subtil si discret – unii specialisti in limbajul vinului ar spune “nasului” – mie imi vine sa il asociez cu un parfum frantuzesc bun, nu-s hotarat care dintre ele.

Emeritus e un vin discret, opulent exact atat cat sa-ti trezeasca interesul, deloc frust, deloc aspru, onctuos cat trebuie iar cand il gusti si-i simti aromele e ca o femeie peste 35 de ani cu cotloane ascunse demne de explorat. Deh, asa imi inchipui eu, unii ar putea spune altfel. Si parca intotdeauna dupa o gura te lasa putin in asteptare pana mai vrei una.

Dupa parerea mea nu se bea alaturi de oricare mancare sau cu orice ocazie, e mai pretentios decat atat. Eu il beau cu o branza buna, cu mere si pere, nuci si struguri. E un vin de baut cand vrei sa iti oferi un regal sau cand ai o stare de tihna, liniste si il alaturi unei povesti frumoase. Emeritus e un vin matur, complex si discret.

Emeritus a fost produs in fix 4000 de sticle numerotate din care eu cred ca am baut vreo 24 iar 3 le-am aruncat pe chiuveta in jos deoarece aveau gust oxidat si de dop. Se intampla si la case mari sa mai dea rateuri, e acceptabil. Ce mai merita remarcat la Cramele Rotenberg este ca au un serviciu de relatii cu clientii deloc bun. Adica promite dar nu livreaza. Nu intru in detalii ca asta e deja alta poveste.

Advertisements
Tagged with: , ,
Posted in Vinuri rosii
%d bloggers like this: