Noua agenda publica.

Constat ca opinia publica, neorganizata sau constituita in diverse tipuri de organizare de tip ONG incepe sa isi faca auzita vocea pe diverse paliere de interes public general. Enumar aici doar cateva:
– exploatarea resurselor
– mass-media
– stat de drept, lege si constitutie
– drepturile animalelor
– mediu
– sanatate
– administratie
– cheltuirea fondurilor publice
– relatia Statului cu cetateanul
– fonduri europene
– regionalizare si descentralizare
– un alt fel de a intelege si face politica.

Vocile si protestele sunt masive comparativ cu ceea se intampla pana nu demult cand toata agenda era ocupata de politica, dezvaluiri si cancanuri. Astazi, vocile care se aud nu mai au nici o legatura cu politica, au legatura cu traiul zilnic, legea, regulile care nu exista sau nu se aplica, administratie, modul de a (nu) face politica. Deschiderea a fost facuta in principal de protestele masive in legatura cu Arafat si SMURD, continuarea fiind protestele in legatura cu Rosia Montana. Interesant de semnalat este ca indiferent de subiectul ridicat la nivel public, cei care sunt portavocea acestor subiecte se feresc – ba mai mult chiar precizeaza de multe ori – ca demersul lor nu este unul politic. Separat de aceste proteste de strada care angreneaza zeci de mii de oameni regasim in toate mediile de comunicare oameni sau organizatii care sunt tot mai verbale pe subiectele lor de interes. Este foarte clar ca in constiinta publica se produc modificari importante. Reflectia acestor modificari este data de trei aspecte principale observabile in spatiul public:
– primul, lipsa de teama, frica, retinere, timiditate sau alt factor de acest gen
– al doilea, subiectele abordate
– al treilea, toate subiectele, revendicarile, doleantele sau nemultumirile au legatura directa cu Statul, inclusiv subiectul “mass-media”.

E complicat de tras in acest moment o concluzie insa este foarte clar ca inceputul a fost facut catre o agenda publica ocupata cu predilectie de problemele zilnice sau de perspectiva a oamenilor. Ar fi hazardat de spus inca ceva despre coagularea reala a societatii civile sau a comunitatilor insa semnele sunt clare in aceasta directie. Concluziile ar trebui sa se regaseasca la cei care fac si vor face politica in continuare, iar una dintre ele este mai multa administratie, competenta si profesionalism si mai putina vorbarie politica fara valoare.

Advertisements
Tagged with: , , , ,
Posted in Uncategorized
%d bloggers like this: