Bani.

Unele lucruri nu se pot plati cu bani. Obtinerea unelor “lucruri” (fapte, oameni, beneficii, contracte, etc) pur si simplu nu au valoare datorita efectelor adverse si perverse rezultate din conditiile puse pentru obtinerea lor. Sau datorita imperativului de a-ti incalca o anumita, hai sa spunem “linie” de demarcatie. Stiu ca poate suna a truism, sau poate suna anti-business insa atitudinea asta mi-am asumat-o intotdeauna. Inclusiv prin ruperea unor relatii cu oamenii, renuntarea la contracte inainte de a fi semnate sau chiar ruperea unor contracte, cu toate efectele posibile ce pot decurge de aici.

Candva, un om mai destept ca mine mi-a spus asa: “Biblia are 10 porunci. Daca mai incalci cate una din cand in cand, esti om, poti gresi, poti fi tentat. Hai doua, poate trei, nimeni nu-i sfant, cele 10 porunci sunt un deziderat, un cod de conduita daca vrei pe care ar fi ideal sa-l respectam. Insa suntem oameni. Dar deja cand ajungi la a patra si o faci in mod repetat se cheama ca faci o alegere proprie.” Desigur, a folosit cele 10 porunci ca exemplu la indemana.

De exemplu, dupa parerea mea nu se pot plati cu bani toti copacii defrisati salbatic in Romania. Beneficiile pecuniare rezultate de aici pentru Stat (intelegandu-ne aici pe noi toti) nu au absolut nici o valoare in raport cu efectele rezultate pe termen mediu si lung atat in mediu cat si in societate. Mai sunt multe alte exemple demne de luat in seama: chestiuni de patrimoniu, de exploatare a resurselor, samd.

Advertisements
Posted in Uncategorized
%d bloggers like this: