Pagina alba a designerului.

Toti creatorii, fie ei scriitori, artisti, poeti sau designeri, isi incep munca invariabil cu o “pagina alba”. E cosmarul premergator victoriei, “materialul” neutru peste si din care se va plamadi “ceva”. Fiecare creatie incepe de la zero, de la discutii, analize, de unde se nasc apoi idei, concepte. Pana aici totul se rezuma la cuvinte inlantuite, idei disparate, examinate, comentate, demolate sau selectate pentru investigatii ulterioare. Creionul pe hartie sau mouse-le pe ecran apare abia apoi, dupa succesiunea invariabila de suisuri si coborasuri a conceptualizarii a obiectivului care trebuie atins.

Munca designerilor este deopotriva creativa si analitica. Sau analitica si creativa. Sau alternant creativa si analitica. Sau creativa si analitica in paralel. Nu exista o reteta, o succesiune standard a etapelor de parcurs. In principiu, incepem sa gandim si sa intrebam, apoi sa analizam. Insa jumatatea noastra creativa a creierului nu ne da pace si lucreaza in fundal generand solutii vizuale la ideile sau conceptele care se nasc. Unele mor la fel de repede cum s-au nascut, pulverizate de un criteriu hotarator. altele au o viata mai lunga iar altele, putine sau uneori unice raman si devin rezultat.

Designerii nasc si ucid idei in permanenta, pana la un rezultat final avand loc un adevarat genocid al ideilor. Suntem deopotriva mame dar si gropari si traim in permanenta in doua lumi, cea pragmatica, supusa regulilor, cifrelor obiectivelor si cea ideatica unde mintea fuge de multe ori in locuri nebanuite si nefiltrate constient de jumatatea noastra analitica.

Designul e ca un razboi cu reguli schimbatoare care se desfasoara pe teren minat si unde nu se iau prizonieri niciodata. Designerii sunt oarecum ca soldatii din fortele speciale care trebuie sa fie pregatiti sa rezolve orice situatie indiferent ce se intampla. Tinem la ideile si creatiile noastre foarte mult insa la fel de bine putem sa le demolam si sa uitam de ele instantaneu, oricat de frumoase sau cuceritoare ar fi, daca nu se potrivesc obiectivelor. Zilnic, pierdem sau renuntam la 1000 de idei doar ca sa castige una singura, la un moment dat.

Una peste alta, e cea mai frumoasa, solicitanta, non-lineara, libera si nerutiniera meserie din lume. Poate doar cea de medic o egaleaza sau o intrece.

Advertisements
Tagged with: , , , ,
Posted in Uncategorized
%d bloggers like this: