1% pentru marketingul orasului.

Nu e o intrebare retorica: au sau nu au nevoie orasele de marketing? Dar de branding? Comunicare, lobby, pr !? Marea majoritate, daca nu toate orasele din Romania evita sa abordeze subiectul. N-au departament de marketing, n-au cercetare cantitativa si calitativa (se bazeaza pe datele indeobste vechi de 2 ani ale directiei oficiale de statistica), nu fac branding, nu comunica decat eventual cu proprii cetateni la “zilele orasului”. Motivul cel mai des invocat este “avem de asfaltat strazi, de unde sa mai bagam bani in nazbatia asta inutila de marketing?”

In opinia mea sunt doua oprelisti principale in calea dezvoltarii serviciilor de marketing si branding ale oricarei primarii din Romania: lipsa cunoasterii metodelor si efectelor (si e normal sa fie asa, eu inca n-am vazut un primar sau consilier local care sa aiba o minima “apropiere” de domeniu) si frenezia proiectelor de infrastructura pe fonduri europene (“ca si asa-s bani aproape gratis, de ce sa ne batem capul sa investim banii proprii in viitor”).

Ceea ce nu stiu primarii si consilierii locali din Romania este ca orase precum Viena sau Koln au departamente de marketing extrem de bine puse la punct, si asta se vede. Au identitate vizuala. Au strategie de brand. De comunicare. De dezvoltare. Puse toate pe hartie, documentate si urmarite inspre realizare pas cu pas. Eforturile lor dau roade, atat in plan turistic cat si al atragerii de investitii. Respectivele orase si administratii din Koln sau Viena – sunt doar doua exemple dintr-o multitudine – si-au dat seama ca sunt intr-o competitie acerba dupa resurse, nu doar cu orase din alte tari ci chiar cu orase din propria tara.

Daca as fi primar pentru o zi as pune un benchmark lunar – KPI daca vreti – de analiza a activitatii primariei: cate business-uri s-au relocat la mine in oras si care este volumul potential de bani investiti, taxe de colectat si angajari facute. Cu focus egal pe companii romanesti semnificative si straine. Poate chiar mai mult pe relocarea celor romanesti din zone rurale sau orase mici unde nu gasesc forta de munca educata sau sunt departe de noduri de comunicatii importante. Impozitele lor sunt la fel de bune ca si cele ale multinationalelor. Dar asta este doar o componenta a marketingului de oras. Cunoasterea si recunoasterea orasului sunt la fel de importante deoarece genereaza substratul necesar pentru atitudini si actiuni pozitive, atat in randul turistilor cat si al investitorilor.

Spre exemplu, bugetul de cheltuieli al orasului Cluj pentru anul 2013 este 960.919.000 milioane lei.  Cat de complicat ar fi sa se aloce pentru un prim an de investitii in marketing 0,5 milioane euro si progresiv sa se ajunga in 3 ani la o regula de 1% din buget? Prin buget de marketing inteleg suma cheltuielilor cu personalul, cercetarea si actiunile concrete de marketing. Complicat, poate, avand in vedere conditionarile de tot felul. Util, cu siguranta.

Advertisements
Tagged with: , , ,
Posted in Uncategorized
%d bloggers like this: