Exercitiu de comunicare: Salvati Rosia Montana vs RMGC si ce urmeaza.

Am mai scris despre exercitiul de comunicare al ambelor “combatante” aici pe blog de 4 ori: 1, 2, 3, 4. Foarte multe nu mai sunt de spus, am impresia ca suntem in momentul in care mai sunt de parcurs acei ultimi 100 m pana la deznodamantul final. Cred ca ce urmeaza dupa aceea este la fel de important ca si rezultatul demersurilor celor doua. Adica,

1. Salvati Rosia Montana obtine aprobarea stoparii proiectului minier. Categoric, va fi o victorie sarbatorita cu surle si trambite de catre toti militantii si partizanii conservarii resurselor, patrimoniului si a naturii. Important este ca o asemenea decizie va da un imbold major tuturor activistilor pentru mediu iar Guvernul actual si cele ce vor urma se vor confrunta cu noi proteste contra acestora sau a corporatiilor/investitorilor implicate in proiecte delicate din punct de vedere mediu si patrimoniu. Aceasta potentiala victorie va fi considerata un varf de lance de catre organizatiile non-profit care vor prinde curaj, mult mai mult decat pana acum. In general, vocea civica a unui grup important din populatie, ma refer la 25-40 de ani in special, va avea mai mult curaj sa devina publica, sa se subscrie cu mai mult curaj si forta initiativelor ONG-urilor.

2. Proiectul minier primeste aprobarea finala. In acest caz se va deschide cel mai probabil cutia Pandorei, dandu-se mult mai usor cale libera celorlaltor proiecte controversate de exploatare a resurselor cu implicatii majore in mediu, de la exploatarea padurilor pana la adoptarea/legalizarea unor substante periculoase. Victoria RMGC va produce probabil proteste masive in prima instanta, in situ si prin mijloacele de comunicare insa nu este deloc de neglijat factorul de blazare care poate fi indus astfel in randul ONG-urilor si activistilor.

Impas de comunicare. Momentul de acum, din punct de vedere comunicational, este propice in special celor de la Salvati Rosia Montana date fiind conditiile actuale, incluzand aici cererea de introducere a sitului pe lista UNESCO. RMGC nu prea mai are ce sa comunice, orice fel de mesaj public utilizabil a fost practic epuizat. Pretul actiunilor si sl aurului au devenit subiecte delicate. Campaniile de informare si publicitate nu-si mai au rostul, ar fi bani aruncati pe ferestra, nu ar mai avea ce mesaje sa propuna, mai cu seama ca ar veni in momentul in care SRM cere nici mai mult nici mai putin salvgardarea sitului prin protectia UNESCO.

Pe de alta parte, in cazul avizului favorabil pentru RMGC, Guvernul si institutiile implicate vor avea de justificat si comunicat decizia. Greu si complicat de gestionat.

Cred ca suntem in fata unei decizii politice cruciale care, oricare ar fi ea, ar schimba semnificativ modul si intensitatea angrenarii societatii civile in viata comunitatii si abordarea Statului si corporatriilor fata de acestea si proiectele de exploatare delicate pentru mediu. Posibil, una dintre cele mai importante decizii politice din Romania dupa Constitutie.

Advertisements
Tagged with: , ,
Posted in Uncategorized
%d bloggers like this: